<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1661912157400424&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Zo gebruik je het geheime wapen van Instagram!

25 Oct 2017 Jan Gevers

De doeltreffendste manier om je doelpubliek te bereiken? Dat is - tromgeroffel - een Direct Message (DM) op Instagram. Vergeet e-mail. Vergeet Twitter. Vergeet Facebook messenger. Dé manier om persoonlijk in contact te komen met de mensen die er voor jouw organisatie echt toe doen, dat is Instagram Direct Message.

Direct messaging met Instagram 

Direct wat? Juist, de kans dat je het al gebruikt, is klein. Hoewel Instagram in Vlaanderen door superveel mensen gebruikt wordt, is het toch nog steeds een onderschat kanaal als het op connecteren aankomt. Heel veel mensen en organisaties hebben de DM-functie nog niet ontdekt en gebruiken het platform als showcase voor zichzelf: ze posten - vaak creatieve en waardevolle - verhalen, maar echt netwerken en in dialoog gaan, dat doen ze niet. En dat is jammer, want zo lopen ze heel wat betekenisvolle contacten, en bekendheid, mis.

Lid van een vereniging? Dat treft. We verklappen je graag wat tips & tricks voor je social media. 

 

Wil je écht in contact komen met je influencers en je doelpubliek, met mogelijke nieuwe partners of zelfs bekende Vlamingen die jouw organisatie genegen zijn, dan is een Direct Message dus the way to go. Tenminste, als je dit geheime wapen op de juiste manier gebruikt. En dat is zò!

 

Stap 1: Maak een Instagram-account aan

Duhuh! Om onderstaand stappenplan te laten werken, is het natuurlijk wel belangrijk dat je een Instagram-account hebt en dat je die gebruikt om relevante en betekenisvolle zaken over je organisatie en de leefwereld errond te posten.

Tip: probeer jezelf niet te verkopen, maar focus op je verhaal en op de waarde van wat je te bieden hebt. Een sentiment gaat veel langer mee dan een vluchtig verkoopspraatje.

 

Stap 2: Vind je doelgroep

Je doelgroep vinden op Instagram, dat is echt niet zo moeilijk. Je kan immers heel eenvoudig zoeken op basis van hashtags, maar ook op basis van locatie en zelfs gebruikers. Schrijf dus even je interesses op en de onderwerpen die voor jou relevant zijn, en je kan beginnen zoeken. Het eenvoudigste is om te beginnen met een hashtagzoektocht naar de belangrijkste en meest gebruikte termen in jouw branche.

 vind je doelgroep op Instagram

 

Als onderneming meer weten over jouw doelgroep? Ontdek er alles over in onze praktische gids.

 

Stap 3: bekijk de gevonden accounts heel aandachtig

Heb je interessante accounts gevonden? Neem dan even de tijd om ze in detail te bekijken. Bekijk hun activiteit en ga na wat ze liken. Waarop reageren ze? Wat vinden ze interessant en wat niet? Zo kan je veel beter inschatten of de account voor jou interessant is of niet.

Tip: Laat je niet verblinden door het aantal volgers. Soms is een account met minder volgers waardevoller dan één met heel veel volgers. Engagement en relevantie, daar moet je naar kijken. Stel, je vindt een account met 8000 volgers en een gemiddelde van 6 likes per post, en je vindt een account met 800 volgers en een gemiddelde van 140 likes per post. Op welke richt je dan je pijlen? Juist, de tweede, want die is veel waardevoller. 

 

Stap 4: Zorg voor toegevoegde waarde

Zorg ervoor dat je niet in het wilde weg direct messages begint te sturen. Random berichten copy-pasten en naar jan en alleman sturen, dat is niet de manier. Dat is spam. De truc is om je nieuwe contact iets waardevols aan te bieden, een boodschap waar hij/zij iets aan heeft. Om het met de woorden van the godfather te zeggen: make them an offer they can't refuse.

Probeer dus uit te vissen wat je voor hem of haar kan doen, en bied dat vervolgens aan. De grote fout die mensen maken, is dat ze te veel focussen op what's in it for me. Verwacht niets terug.

Tip: de toegevoegde waarde die je te bieden hebt, kan bijvoorbeeld een link zijn naar een interessant artikel op je blog, een artikel dat hen echt aanspreekt en overtuigt dat jij een goede connectie zou zijn.

 

Stap 5: Stuur je DM

Simple comme bonjour, maar je moet de functie natuurlijk weten te vinden. Bij mensen die je al volgen, is het simpel: bovenaan de accountpagina zie je de knop 'bericht' die je meteen naar een DM brengt. Voor nieuwe contacten heb je die knop niet. Klik daarom op de drie stipjes bovenaan rechts op de profielpagina van je contact en kies vervolgens voor 'chatbericht sturen'.

 Direct messaging Instagram: tips

 

Stap 6: Herhalen, herhalen en nog eens herhalen

De aanhouder wint. Het is een huizenhoog cliché, maar het klopt wel. Maak je geen illusies: je zult bovenstaand stappenplan vaak opnieuw moeten toepassen. Voor elke 'ja' krijg je misschien wel 75 keren 'nee' als antwoord. Vaak krijg je zelfs helemaal geen antwoord. Laat je daardoor niet ontmoedigen, want elk gewonnen zieltje is een stap vooruit voor jouw organisatie.

Het belangrijkste wat je moet doen, is blijven proberen. Tien keer per dag. Wat zeggen we? Vijftig keer per dag. Je zal zien, de resultaten zullen wel volgen.

Wil je weten hoe je op een eenvoudige manier zelf aan de slag kan met je content? En hoe je die content gebruikt om nieuwe leden of klanten te overtuigen? Wij hebben onze jarenlange ervaring met digitale campagnes en professionele websites samengebald om jou te helpen. 

Voor zowel ondernemingen als verenigingen hebben wij een eigen praktische gids: download ze hier!

meer prospects aantrekken voor je onderneming

New Call-to-action